Nu het weer kouder wordt, is het interessant om te kijken naar alternatieve manieren om je huis te verwarmen. Aardwarmte, oftewel bodemenergie, is daar een van. Met aardwarmte verwarm én koel je op een innovatieve en duurzame manier je huis. Aardwarmte maakt gebruik van de warmte die diep in de aarde zit. Een duurzame oplossing dus: de warmte is er toch al.
Hoe werkt aardwarmte precies en is het ook interessant voor jouw woning? We vertellen je in dit artikel meer over aardwarmte.
Wat is aardwarmte?
Aardwarmte komt uit de bodem en is een zogenoemde onuitputtelijke bron, net zoals de zon. Aardwarmte raakt dus, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, nooit op. De warmte wordt gewonnen uit de diepte van de aarde. Door tot een diepte van maximaal 200 meter te boren kun je extra energie uit de aardbodem halen.
Alleen met het boren heb je nog geen verwarmd huis. Door een warmtepomp, een slim buizensysteem en een warmtewisselaar met elkaar te combineren, kun je de ‘warmte’ ook echt gebruiken om je huis te verwarmen. Bij Solute werken we met de water-water warmtepomp om zo het water in je centrale verwarming, douche en kraan te verwarmen.
In de zomer is aardwarmte ook een slimme keuze. In de winter wordt warmte uit de aarde gehaald, maar in de zomer wordt die warmte uit je woning afgevoerd naar de bodem. Het gevolg: een koel huis. Het gebruiken van aardwarmte is dus niet alleen slim in de winter, maar ook in de warme zomermaanden.
Waarom kiezen voor aardwarmte?
Aardwarmte is een van de meest efficiënte en duurzame manieren om je woning te verwarmen. We zetten de belangrijkste voordelen op een rij:
Duurzaam en hernieuwbaar
Je gebruikt een natuurlijke warmtebron die niet opraakt. Bovendien stoot je geen CO₂ uit wanneer je kiest voor aardwarmte: extra duurzaam dus!
Lagere energiekosten
Wanneer je kiest voor aardwarmte, gebruik je minder gas om je huis te verwarmen. Je bent op deze manier dus minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.
Comfortabel en constant
Aardwarmte is een stabiele energiebron. De constante aardtemperatuur zorgt ervoor dat er altijd geleverd kan worden, dit in tegenstelling tot energie afkomstig van de zon.
Er is geen buitenunit nodig.
Geschikt voor koeling
Niet alleen blijft je huis wam in de winter, ook in de zomer kun je met hetzelfde systeem je huis koel houden.
Is mijn woning geschikt voor aardwarmte?
Niet elke woning is direct geschikt voor aardwarmte. De bodem moet geschikt zijn voor een geo-thermisch systeem. Daarnaast moet je woning voldoen aan verschillende technische eisen:
- Goede isolatie
Net als bij een warmtepomp werkt aardwarmte het best in een goed geïsoleerde woning. - Lage-temperatuurverwarming
Aardwarmte levert de beste prestaties wanneer je het combineert met vloerverwarming of lage-temperatuur radiatoren. - Ruimte voor installatie
Voor de installatie van een warmtepomp en de boorwerkzaamheden moet er voldoende ruimte rondom en in je woning beschikbaar zijn.
Welke subsidies voor aardwarmte zijn er beschikbaar?
De investering in een aardwarmtesysteem kan hoog zijn, maar gelukkig zijn er subsidies beschikbaar. Helaas zijn er nog geen landelijke subsidies specifiek voor aardwarmte beschikbaar, maar vaak zijn er wel lokale subsidies en leningen beschikbaar.
Wel is de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) beschikbaar. Deze kun je gebruiken voor de warmtepomp, die je ook nodig bent wanneer je investeert in aardwarmte.
Aardwarmte opwekken samen met Solute
Bij Solute helpen we je graag bij het verduurzamen van je woning. Dit doen we met advies over aardwarmte, warmtepompen en mogelijke subsidies. Benieuwd naar de mogelijkheden van aardwarmte voor jouw woning? Neem contact op.
Samen maken we jouw woning energiezuiniger!