050 711 9319 info@solutebv.nl

Ook jij vraagt je vast af: “Is het nu wel slim om zonnepanelen aan te schaffen?” Met de komst van een nieuw kabinet en wijzigingen in de salderingsregeling is het lastig om een goede keuze te maken. Deze beslissing is niet eenvoudig en hangt af van diverse factoren. Solute neemt je mee in alle voor- en nadelen, inclusief up-to-date informatie over de salderingsregeling.

zonnepanelen ja of nee

Waarom zou je wel zonnepanelen nemen?

Kostenbesparing op de lange termijn

Zonnepanelen kunnen je energierekening flink verlagen. De investering die je doet voor de zonnepanelen is natuurlijk hoog. Maar de panelen beginnen direct na installatie ‘gratis’ stroom op te wekken. Je hebt dus direct lagere maandelijkse energiekosten. In veel gevallen kan de investering in zonnepanelen zich binnen 7 tot 10 jaar terugbetalen, afhankelijk van je energieverbruik en de kosten van de installatie.

Rekenvoorbeeld zonnepanelen

In dit voorbeeld gaan we uit van 10 zonnepanelen, die genoeg energie opwekken voor een gemiddeld jaarlijks stroomverbruik van 3600 kWh. 

Kosten installatie
Btw (sinds 2023 0%)€ 0,-
Totale kosten€ 5000,-*
Opbrengst panelen
Totale opwek panelen3600 kWh
Elektriciteitsprijs€ 0,30 per kWh **
Totale opbrengst€ 1080,-

* Prijzen voor de installatie verschillen per bedrijf

** De energieprijzen zijn flink aan verandering onderhevig. We gaan uit van de gemiddelde prijs per 1 februari 2024

Zoals je in bovenstaand rekenvoorbeeld ziet, is de gemiddelde terugverdientijd volgens de Consumentenbond iets minder dan 5 jaar. 

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

Zonne-energie is een hernieuwbare bron die geen schadelijke CO₂-uitstoot veroorzaakt. Door zonnepanelen te installeren, verminder je de uitstoot en draag je bij aan een schonere en duurzamere planeet. 

Hogere woningwaarde

Huizen met zonnepanelen zijn aantrekkelijker voor kopers. Potentiële kopers zien de voordelen van lagere energiekosten en de duurzaamheid van de woning. Bij de verkoop van je huis, kunnen panelen een gunstige invloed hebben op de verkoopprijs. 

0% BTW op zonnepanelen

Sinds begin 2023 schaf je zonnepanelen aan met 0% BTW. Dit geldt niet alleen voor de zonnepanelen, maar ook voor de installatie van de panelen. Een mooie subsidieregeling van de overheid. Er is geen 100% zekerheid dat deze subsidieregeling blijft bestaan, snel handelen kan dus lonen. 

Nadelen: waarom zou je niet kiezen voor zonnepanelen?

Hoge initiële kosten

De aanschaf en installatie van zonnepanelen is een flinke investering. Dit kan een obstakel zijn, ondanks besparing op de lange termijn. Weeg de kosten goed af tegen de verwachte besparingen.

Terugverdientijd zonnepanelen

Het kan meerdere jaren duren voordat je de investering hebt terugverdiend. De exacte terugverdientijd hangt af van je energieverbruik, de kosten van de zonnepanelen en subsidies. Zonnepanelen zijn vooral interessant, als je lang in je huidige woning wilt blijven wonen.

Afhankelijkheid van het weer

Zonnepanelen zijn het meest efficiënt op zonnige dagen én als ze richting de zon liggen. In gebieden met weinig zon of veel bewolking kan de opbrengst lager zijn. Wij kijken altijd wat de beste plek is voor jouw panelen. Zo houden we de terugverdientijd zo kort mogelijk.

Wijzigende regelgeving

Subsidies en regelgeving rondom zonnepanelen kunnen veranderen. Hoewel dit soms in je voordeel kan werken, is er ook een risico dat voordelen worden afgeschaft. We gaan wat verder in op de salderingsregeling. 

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling houdt in dat je teveel opgewekte stroom, mag terugleveren aan het elektriciteitsnet. Deze stroom mag je aftrekken van je eigen verbruik. Wek je op een zonnige dag meer stroom op dan je op dat moment verbruikt, lever je deze overtollige stroom aan het net. Voor die stroom krijg je een vergoeding. Deze vergoeding is gelijk aan het stroomtarief dat je betaalt bij jouw energieleverancier.

Huidige status en toekomst

De salderingsregeling in Nederland blijft tot 2025 ongewijzigd. Na 2025 wordt de regeling echter stapsgewijs afgebouwd tot 2031. Dan wordt de regeling volledig wordt afgeschaft. Vanaf 2025 mag je dus steeds minder stroom salderen. De terugverdientijd kan zo langer worden. 

Impact van de afbouw

De afbouw van de salderingsregeling betekent niet dat zonnepanelen niet meer rendabel zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Hoe verder de salderingsregeling wordt afgebouwd, hoe minder het financiële voordeel zal zijn. Zelfs zonder volledige saldering kunnen panelen nog steeds een goede investering zijn. Je bespaart maandelijks op energiekosten en verhoogt de waarde van je woning. 

Ja of nee?

Of je nu wel of geen zonnepanelen moet aanschaffen, is afhankelijk van jouw specifieke situatie:

  • Heb je een geschikte plek?
  • Heb je de financiële middelen?
  • Hoelang blijf je in je huidige woning wonen?

Het plaatsen van zonnepanelen levert niet alleen financiële voordelen op, maar draagt ook bij aan een duurzamere toekomst. Wil je weten waar je goed aan doet? We helpen je graag met een gedegen duurzaamheidsadvies. Hierbij kijken we verder dan zonnepanelen alleen. Meer weten? Neem contact op.